Memoriál Milana Novotného

22.10.2013 13:16

Ve dnech 18. a 19.10. jsme se vydali směr Nepřevázka vtříc polední akci této nepříliš bohaté zkouškové sezóny. Memoriál Milana Novotné jsou zkoušky posuzované podle pravidel IKP, a tak jsme byli zvědavy, jestli Einarková náruživá práce dokáže obstát na tomto typu zkoušek a v konkurenci opravdu špičkových psů.

První den se uskutečnila ještě v pohodové atmosféře bez nervů přehlídka exteriéru, která byla velmi detajlně okomentována ing. V. Vlasákem. Mladý pan Fons Vitae si k mé radosti vysloužil známku V1, a my se mohli pomalu žačít připravovat na zítřejší den D.

Kvůli změně termínu se nakonec nemohlo dostavit několik psů, a tak celé zkouždy probíhali v komorní přátelské atmosféře a bylo opravdu na co koukat. Einar už na jaře ukázal, že pole je jeho ukázkovou disciplínou a předvedl se v pěkném světle. Bohužel na polních prací se nevíce odráží nedostatek tréninku a po pár krátkých unicích z vlivu vůdce jsme dostali sníženou známku z poslušnosti. Aport proběhly bez problémů a nás už čekalo jen často obávané nahánění v rákosí. Pořadatelé si dali na výběru místa opravdu záležet a rozlehlý hustý rákos se rozhládal a za vodou, kterou psi museli nejdříve přeplavat. Ani to nakonec ale Einara neodradilo a pečlivě a samostatně prohledal břehy i celý rákos. Dostali jsme ještě jednu šanci na druhém rybníku, ale ani tam jsme nepřišli na živou kachnu. Einar ale i přesto svým výkonem přesvědčil rozhodčí a byla nám udělena pochvala za ukázkovou práci na vodě.

A jak to celé dopadlo? Tito velmi náročné zkoušky jsme úspěšně absolvovali v I. ceně - 133 body z 136 (jedna 3 z poslušnosti) s pocitem, že jsme viděli opravdu pěkné výkony všech zúčastněných psů a že jsme si celý průběh moc užili.